Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 19 kwietnia 2012

Domowe mleko skondensowane



 Z zapałem podjęłam się zrobienia kolejnego przysmaku z dzieciństwa spotykanego powszechnie w sklepach – na sposób domowy. Przewertowałam kilkanaście przepisów z internetu szukając tego najbardziej odpowiedniego, niestety bez satysfakcji. I jak to zwykle u mnie bywa podjęłam się dokonania eksperymentu :)

Mleko smakuje zupełnie jak te z tubki, w konsystencji jest jednak nieco gęstsze i w miarę stygnięcia jeszcze trochę gęstnieje. Rzednie wstawione na chwilę do gorącej wody. Ilość jest eksperymentalna, gdyż nie byłam pewna czy się uda. Z podanych składników wyszło mi go około 200 g.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku

Do wysokiego garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i podgrzewamy około 15 – 20 minut mieszając co jakiś czas. Składniki wówczas połączą się, a masa stanie się jednolita, nieco zgęstnieje i nabierze lekko kremowej barwy. 
Wsypujemy cukier waniliowy i mleko w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia podgrzewając jeszcze chwilę.

Całość przelewamy do słoika i pozostawiamy do ostygnięcia. Cel stosowania zupełnie dowolny (łącznie z konsumpcją prosto z tegoż słoika :))…

14 komentarzy:

  1. Jak ja kiedyś uwielbiałam to mleko z tubki! Szczególnie z takiej fioletowej z uśmiechniętą krówką. Rewelacyjny pomysł. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe pamiętam jak wykręcałam te tubki żeby nic się nie zmarnowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm to coś co bardzo bardzo lubię :) wyjadłabym caaały słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, bynajmniej do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu jak zobaczyłam przepis ruszyłam do kuchni... I niestety ale nie udało mi się :( wyszło smaczne, owszem, identyczne jak mleko z tubki ale zupełnie nie wiem czemu nie chciało mi zgęstnieć :( dokładałam mleka w proszku nawet ale nadal było płynne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdopodobnie powinnaś gotować je dłużej na małym ogniu. mleko powinno wyraźnie zmienić konsystencję na gęstszą, ponieważ sporo płynu odparowuje. ja wzięłam dość duży garnek (3l)jak na tą ilość składników, praktycznie zakryły dno, zatem powierzchnia parowania była dość spora, być może to też miało wpływ na czas gotowania... nie zniechęcaj się Madziu, po prostu spróbuj następnym razem pogotować dłużej :) pozdrawiam

      Usuń
  6. Muszę wypróbować;) Wygląda pysznie, aż ślinka mi cieknie. Swoją drogą dawno jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite:) Najlepiej smakuje jedzone palcem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Majątek wydaję na te tubki, chyba zrobię domowe mleczko w końcu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega słodkie:) robiłam w wersji słodzonej i kakaowej. Obie rewelacja, dla osób oczywiście lubiących słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to mleko może zastąpić takie z puszki słodzone?

    OdpowiedzUsuń
  11. jeżeli chodzi o zrobienie z tego kajmaku to nie wiem, bo nie próbowałam, ale myślę,że mogło by się udać

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko się udało...:) Mleczko wyszło pyszne, wspaniale smakuje zamiast masy z margaryn do przekładania andrutów. Z 3 porcji w sam raz. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

fb