Chcesz więcej?

linkwithin

piątek, 30 marca 2012

Croisanty i ciasto półfrancuskie krok po kroku


Od kilku dni synek marudził, żeby mu kupić rogalika 7 Days. Nie jestem przekonana do tych rogalików, jakim cudem zapakowane w torebkę są zawsze świeże przez kilka miesięcy. Nie jest łatwo wytłumaczyć sześciolatkowi, że te rogaliki są nafaszerowane chemią i konserwantami. Najlepszy sposób, to zrobić takowe w domu. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale czego się nie robi dla dziecka:)

Ciasto półfrancuskie przygotowujemy z dwóch ciast. Jedno to ciasto podstawowe – drożdżowe, drugie to ciasto maślane, które łączymy z ciastem podstawowym przez rozwałkowywanie i składanie.
Ciasto drożdżowe jest z własnego przepisu, natomiast przepis na ciasto maślane pochodzi z książki pt. „Ciasta słodkie i wytrawne”. Z podanych składników powinniśmy otrzymać około 20 sztuk.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju

Składniki na ciasto maślane:
  • ¾ kostki margaryny
  • 30 g mąki (około 2 ½ łyżki stołowej)

Oraz:
  • nadzienie do rogalików – według upodobań: u mnie jest czekoladowy budyń i marmolada
  • mąka do podsypywania
  • roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

Przygotowujemy ciasto maślane – dokładnie wyrabiamy margarynę z mąką, formujemy kwadratowy placek i chowamy do lodówki.

Przyrządzamy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i cukru, posypujemy go garstką mąki z tej odmierzonej.  Pozostałe składniki na ciasto umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Należy je cierpliwie wyrabiać około 10 minut nie podsypując za dużo mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut. 


Na blacie umieszczamy ciasto drożdżowe – formujemy z niego kwadrat nieco większy od maślanego.  Kładziemy ciasto maślane na cieście drożdżowym i sklejamy rogi tworząc „kopertę”.

Podsypujemy dość sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 1 - 1,5 cm. Rozwałkowany płat ciasta składamy na 3 i ponownie wałkujemy. 



Powtarzamy to trzykrotnie, składamy ciasto i chowamy do lodówki na około 15 minut. Po wyjęciu z lodówki ponownie trzykrotnie wałkujemy i składamy ciasto, z tym, że ostatni raz wałkujemy do grubości 5mm. 
 
Za pomocą nożyka lub radełka wycinamy trójkąty. Ostrożnie „wydłużamy” czubek trójkąta, można pomóc sobie wałkiem. Nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki.

Układamy je na blasze w dość dużych odstępach, ponieważ sporo urosną. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut. 

Croisanty powinny podwoić swoją objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Tuż przed włożeniem blachy do piekarnika delikatnie smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem. 

Pieczemy około 15 minut na zloty kolor.



3 komentarze:

  1. niezwykle przydatny post - robię skrót ;)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, ale się przymierzam;) Twoje wyszły idealne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam:) mój Synek gdy je zobaczył, stwierdził: "mamo, prawdziwe seven days-y". wczoraj upieczone, dziś nie ma ani jednego, to chyba najlepsza rekomendacja..

      Usuń

fb