Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka mąki (u mnie 2/3 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej i reszta do pełna orkiszowej)
1/3 szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy, olejek waniliowy
Jajka miksujemy z cukrami (nie ubijamy). Ciągle miksując dodajemy olej, kilka kropli olejku waniliowego, jogurt, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników i rozkładamy do foremek. A teraz co komu pasuje, wpychamy owoce, czekoladę czy inne dodatki. U mnie były to czekoladowe cukierki i krówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 25-30 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz