Prosta i szybka w przygotowaniu polewa do uniwersalnego
stosowania. Jej niewątpliwą zaleta jest łatwość krojenia – nie kruszy się jak
inne czekolady, jest miękka, ale nie „rozlewa” się. Świetna :) Przepis
Siostry Anastazji, a znalazłam go tu. Z podanych składników udekorujemy blaszkę ciasta o wym 35x25 cm.
Składniki:
- 130 g margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnuszku podgrzewamy
margarynę cukier i kakao, często mieszając, gdyż może się przypalić. Gdy
składki się rozpuszczą, wlewamy żelatynę i mieszamy nie dopuszczając do
zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, lekko przestudzamy, dodajemy śmietanę i
mieszamy dokładnie.
Po około 3 minutach wylewamy polewę na ciasto – nie może za bardzo
zgęstnieć, bo trzeba będzie rozsmarowywać i powstaną brzydkie smugi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz