Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 19 marca 2012

Lśniąca polewa czekoladowa



Prosta i szybka w przygotowaniu polewa do uniwersalnego stosowania. Jej niewątpliwą zaleta jest łatwość krojenia – nie kruszy się jak inne czekolady, jest miękka, ale nie „rozlewa” się. Świetna :) Przepis Siostry Anastazji, a znalazłam go tu. Z podanych składników udekorujemy blaszkę ciasta o wym 35x25 cm.

Składniki:
  • 130 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnuszku podgrzewamy margarynę cukier i kakao, często mieszając, gdyż może się przypalić. Gdy składki się rozpuszczą, wlewamy żelatynę i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, lekko przestudzamy, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.
Po około 3 minutach wylewamy polewę na ciasto – nie może za bardzo zgęstnieć, bo trzeba będzie rozsmarowywać i powstaną brzydkie smugi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

fb