Pyszne chrupiące ciacha w sam raz do popołudniowej kawki :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kostki miękkiej margaryny
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- ¾ tabliczki czekolady
- 2 czubate łyżki płatków migdałowych
Zagniatamy ciasto i formujemy w wałek o średnicy ok. 4 cm. Tak uformowane ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na plasterki grubości 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem w 3-centymetrowych odstępach.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.
Miłego chrupania :)
Moje ulubione ciasteczka :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOstatnio się nad takimi zastanawiałam. :)
OdpowiedzUsuńwierz mi, nie ma się co zastanawiać :)
UsuńUwielbiam sam piec ciasteczka i z chęcią wypróbuję Twój przepis :). Ostatnio sam przygotowałem markizy czekoladowe z kremem wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Bardzo mi smakowały. Czekolada to mój ulubiony smakołyk i dodatek do domowych wypieków.
OdpowiedzUsuń