Z podanych składników otrzymujemy 5 słoików o poj. 500 ml.
Składniki:
- 2 kg małych ogórków
- 2 główki czosnku - całe ząbki
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- 4 płaskie łyżki soli
- 4 płaskie łyżki papryki ostrej mielonej
- 6 łyżek oleju
- 4 płaskie łyżki
zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
Ogórki kroimy na ćwiartki, zasypujemy 4 płaskimi łyżkami soli. Odstawiamy na 4 godziny.
Po 4 godzinach odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: czosnek, paprykę świeżą i mieloną, rozgrzany na patelni olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy nasze ogórki. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z resztą dodatków umieszczamy w słoikach wraz z zalewą.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz