Składniki:
- 1,5 kg obranego kabaczka
- 4 duże cebule
- sól
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- pieprz
- papryka ostra i słodka w proszku
- ok 300 g koncentratu pomidorowego
Kabaczka zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno, zasypać czubatą łyżką soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zagotować i dusić pod przykryciem aż kabaczek zmięknie (20-30 minut). Dodać cukier, ocet, koncentrat, paprykę i pieprz wedle upodobań. Zmiksować całość blenderem do jednolitej konsystencji. Ponownie zagotować i nakładać wrzące do czystych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Ciekawy pomysl. :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł, przynajmniej wygląda na bardzo dobry ;)) leci do zakładki przepisów do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńnie pozostaje zatem nic innego jak tylko się przekonać..
UsuńBardzo pyszny keczup-Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię i zobaczymy
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis zrobię .... dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń