Szczęśliwie piłkarskie mistrzostwa odbywają się w samym
środku truskawkowego sezonu. Szczęśliwie, bo kibicują nie tylko duzi i mali
wielbiciele piłki nożnej, ale także garnki i miski wraz z powstającymi weń
pysznościami. Oto mój deser kibica: prosty, szybki i co ważne – niskokaloryczny
sernik na zimno wspaniale wypełniający przerwę w meczu :) Tortownica ø 21 cm.
Składniki:
- 1 czerwona galaretka
- ok. 550 – 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- ok. 300 – 400 g truskawek (+ew. cukier jeśli są kwaśne)
- 2 łyżki żelatyny
- ⅓ szklanki wrzątku
- 1 paczka herbatników (10 szt.)
Przyrządzamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy herbatnikami.
Część truskawek kroimy na pół – zostawiamy do dekoracji
wierzchu. Pozostałe truskawki kroimy w
kostkę i dosładzamy w razie potrzeby.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy aby się
rozpuściła. Najlepiej robić to mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy powoli
do miski z serkiem i miksujemy na jednolitą masę.
Około ⅓ serkowej masy wylewamy do tortownicy, rozsmarowujemy i
wykładamy pokrojone w kostkę truskawki. Wylewamy resztę serka i wyrównujemy
powierzchnię, na której układamy pozostawione połówki truskawek. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka zupełnie ostygnie, zalewamy nią delikatnie
nasz sernik i ponownie schładzamy w lodówce ok 1,5 – 2 godziny.
Moje dziecko wprost przepada za taki serniczkiem! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszności! W sezonie truskawkowym mogłabym je jeść zawsze i o każdej porze dnia!
OdpowiedzUsuńo, ja też:)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste serniczki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w Akcji Sernikowej :)
super, to dołączę :) obawiałam się, że będzie za mało kreatywnie na sernikową akcję, ale skoro organizatorka zaprasza... :)
Usuńdzisiaj robię z Twojego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie tak piękny jak Tobie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo się cieszę i życzę powodzenia :)
UsuńTakie serniki na zimno mi w szczególności smakują bardzo w ciepłe dni i wtedy staram się je robić najczęściej. Jeszcze bardzo sobie cenię przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie tam na dobrą sprawę często mogę znaleźć coś bardzo oryginalnego z dodatkiem mąki lub bez.
OdpowiedzUsuńSernik smakuje na prawdę znakomicie. Podobne rarytasy podaję często moim gościom na deser. Do ich serwowania polecam zaopatrzyć się w szklaną paterę oraz sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw takie jak nożyk do krojenia ciasta i łopatka. Oba akcesoria bardzo przydają mi się w jadalni. Za ich pomocą mogę sprawnie pokroić ciasto i następnie nałożyć je na talerzyki.
OdpowiedzUsuń