Od kilku dni synek marudził, żeby mu kupić rogalika 7 Days. Nie
jestem przekonana do tych rogalików, jakim cudem zapakowane w torebkę są zawsze
świeże przez kilka miesięcy. Nie jest łatwo wytłumaczyć sześciolatkowi, że te
rogaliki są nafaszerowane chemią i konserwantami. Najlepszy sposób, to zrobić
takowe w domu. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale czego się nie robi dla
dziecka:)
Ciasto półfrancuskie przygotowujemy z dwóch ciast. Jedno to
ciasto podstawowe – drożdżowe, drugie to ciasto maślane, które łączymy z
ciastem podstawowym przez rozwałkowywanie i składanie.
Ciasto drożdżowe jest z własnego przepisu, natomiast przepis
na ciasto maślane pochodzi z książki pt. „Ciasta słodkie i wytrawne”. Z podanych składników powinniśmy otrzymać około 20 sztuk.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
Składniki na ciasto maślane:
- ¾ kostki margaryny
- 30 g mąki (około 2 ½ łyżki stołowej)
Oraz:
- nadzienie do rogalików – według upodobań: u mnie jest czekoladowy budyń i marmolada
- mąka do podsypywania
- roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
Przygotowujemy ciasto maślane – dokładnie wyrabiamy
margarynę z mąką, formujemy kwadratowy placek i chowamy do lodówki.
Przyrządzamy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i cukru,
posypujemy go garstką mąki z tej odmierzonej.
Pozostałe składniki na ciasto umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty
rozczyn i zagniatamy ciasto. Należy je cierpliwie wyrabiać około 10 minut nie
podsypując za dużo mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na kilkanaście minut.
Na blacie umieszczamy ciasto drożdżowe – formujemy z niego
kwadrat nieco większy od maślanego.
Kładziemy ciasto maślane na cieście drożdżowym i sklejamy rogi tworząc
„kopertę”.
Podsypujemy dość sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 1 -
1,5 cm. Rozwałkowany płat ciasta składamy na 3 i ponownie wałkujemy.
Powtarzamy
to trzykrotnie, składamy ciasto i chowamy do lodówki na około 15 minut. Po
wyjęciu z lodówki ponownie trzykrotnie wałkujemy i składamy ciasto, z tym, że
ostatni raz wałkujemy do grubości 5mm.
Za pomocą nożyka lub radełka wycinamy trójkąty. Ostrożnie
„wydłużamy” czubek trójkąta, można pomóc sobie wałkiem. Nakładamy nadzienie i
zwijamy rogaliki.
Układamy je na blasze w dość dużych odstępach, ponieważ
sporo urosną. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut.
Croisanty powinny podwoić swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Tuż przed
włożeniem blachy do piekarnika delikatnie smarujemy rogaliki roztrzepanym
jajkiem.
Pieczemy około 15 minut na zloty kolor.